Ajankohtaista

Ajankohtaista

15.01.2019
Ajankohtaista

Lukukoira Martta vierailee Nivalan kirjastossa maanantaina 4.2. klo 17.30 - 18.30!

Lukukoira kuuntelee lukijaa arvostelematta ja virheisiin puuttumatta. Lukuaika on noin 15 minuuttia per lukija. Lukuhetkessä on paikalla koiran ja lukijan lisäksi koiran ohjaaja.

Voit tulla lukemaan koiralle, olitpa sitten aloitteleva tai kokenut lukija! Varaa aika ennakkoon kirjaston asiakaspalvelutiskiltä! 

15.01.2019
Ajankohtaista

Elias Ekdahl esittelee Ekdahlien sukujuuret -kirjoja

 

ma 21.1. klo 18 kirjaston kokoushuoneessa.

 

Kokoushuoneeseen kulku torin puolelta Tillarigallerian oven kautta. 

 

Kaikki tervetuloa esittelyyn!

14.01.2019
Ajankohtaista

Nivalan valokuituhanke käynnistyy: tervetuloa tiedotustilaisuuteen ke 30.1.

Nivalan Vesihuolto Oy:lle perustettu tytäryhtiö Nivalan Kuitu Oy on käynnistämässä valokuituhankkeen Nivalassa.

Valokuitu -infotilaisuus järjestetään kaupungintalolla ke. 30.1.2019 klo 18 alkaen. Tilaisuudessa kerrotaan hankkeen kattamista alueista ja aikatauluista sekä valokuidun hyödyistä. Nivalan Kuidun lisäksi tilaisuudessa puhuvat kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Vuolteenaho. Puheenvuoron käyttää myös Netplaza Oy, joka on valokuituhankkeessa Nivalan Kuidun keskeinen kumppani.

Tiedotustilaisuudessa kerrotaan, miten liittymän saa hankittua: sopimuksia voi tehdä myös paikan päällä. Infotilaisuudessa kerrotaan myös alkutalven kylätilaisuuksien päivämääristä.

Hankkeelle haetaan valtion tukea. Tukikelpoinen rakentamisalue on pääosin Nivalan itäpuolella, joten myynnin painopisteenä tulee ensisijaisesti olemaan Karvoskylä, Sarjanahde, Erkkilä, Maliskylä ja Ruuskankylä lähialueineen. Alue rakentuu tämän ja ensi vuoden aikana.

Myynti- ja markkinointityö käynnistyy tammikuun lopulla 2019. Kuntalaisten ja kylien valokuituaktiivisuus on hankkeen etenemisen kannalta avainroolissa: liittymishalukkuus määrittää lopulta sen, että rakentamaan päästään alkukesästä ja valokuituyhteyksiä voidaan tarjota asiakkaille jo loppuvuodesta 2019. Verkon rakentaminen ja varsinainen liiketoiminta käynnistyy, jos liittymisaste noin 60 % alueittain/kylittäin saavutetaan.

Liittymismaksu on 650 € ja liittymähinnat 100/100 Mbps 39,90 €/kk ja 1000/1000 Mbps/kk 49,90 €/kk. Sitovan liittymissopimuksen määräaikaan 30.4.2019 mennessä tehneille asiakkaille tarjotaan 150 euron arvoinen päätelaite puoleen hintaan, mikäli kuidunrakentamishanke toteutuu. Nivalan Kuitu Oy:lle avataan omat nettisivut lähiaikoina: FB-sivut on jo avattu ja ne löytää Facebookista tunnisteella Nivalan Kuitu. Sivuja kannattaa seurata ajantasaisimman tiedon löytämiseksi hankkeen etenemisestä.

Infotilaisuudessa on kahvitarjoilu. Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja:

Nivalan Vesihuolto Oy, toimitusjohtaja Olli Jokinen, 044 7450 933

Netplaza Oy, liiketoiminnan kehitysjohtaja, Hanne Nivala, puh. 044 4457610

11.01.2019
Ajankohtaista

Hyvät vanhemmat!

Olemme lähettäneet perheille sähköisiä varhaiskasvatuksen maksupäätöksiä. Voitte käydä katsomassa päätöksen www.nivala.fi -sivujen kautta sähköinen asiointi --> Varhaiskasvatuksen sähköinen asiointi - nykyiset asiakkaat

Maksupäätökset ja Päivähoitopäätökset:

Aloita valitsemalla sivun vasemmasta laidasta Meidän perhe -välilehti. Maksupäätökset ja Päivähoitopäätökset löytyvät ylänavigoinnin Perheen tiedot ja päätökset -otsikon alta Perheen tapahtumat (päätökset) -linkin takaa. Voit käynnistää toiminnon myös sivun alareunasta

 

Mikäli päätöstä ei ole näkyvissä ja perhe on toimittanut tulotiedot ennen vuodenvaihdetta, laittakaa asiasta tieto sähköpostitse raija.maenpaa@nivala.fi

08.01.2019
Ajankohtaista

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri laajentaa PerhePesä-toimintaa piirin eteläiselle alueelle yhteistyössä Nivalan kaupungin kanssa alkuvuodesta 2019. Tällä hetkellä piirin koordinoimia PerhePesiä toimii Oulussa ja Kuusamossa. Avointa ja maksutonta lapsiperheille suunnattua toimintaa tullaan järjestämään kaupungin osoittamassa tilassa Pajalassa. Avajaisia vietetään helmikuussa.

PerhePesä-toiminnan taustalla on vahva yhteistyö ja osaamisen vaihto alueen perhepalveluiden ja järjestötoimijoiden kanssa. Toiminta rakentuu ja muotoutuu alueen lapsiperheiden toiveisiin ja tarpeisiin perustuen. Tammikuussa toiminnan kehittämisen ja toteuttamisen tueksi tehdään kysely lapsiperheille suunnatun toiminnan toiveista ja tarpeista. Kyselyn tuloksia hyödynnetään PerhePesä Nivalan toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa. Toiminnan käynnistämisvaiheessa huomioidaan jo olemassa olevat lapsiperheille suunnatut toiminnat päällekkäisen työn välttämiseksi. Toiminta voi olla esimerkiksi lapsiparkkitoimintaa, työparityöskentelynä toteutettavaa kerhotoimintaa, ammatillisesti ohjattua vertaistoimintaa tai yksilöllistä ja henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa.

PerhePesä-toiminnan tavoitteena on matalan kynnyksen kohtaamispaikan tarjoamisen lisäksi lapsiperheiden parissa toimivien ammattilaisten ja vapaaehtoisten alueellisen yhteistyön vahvistaminen. Yhteistyö voi olla esimerkiksi osaamisen vaihtoa, asiantuntijavierailuja, tapahtumien järjestämistä, työparityöskentelyä tms. moniammatillista yhteistoimintaa. Alueen lapsiperheitä kannustetaan ja tuetaan myös omaehtoisen toiminnan järjestämiseen sekä ohjataan mukaan alueella toimivien muiden tahojen järjestämään toimintaan.

PerhePesissä mukana olleet perheet ovat kokeneet toimintaan osallistumisesta saadun vertaistuen merkityksen tärkeänä. Mahdollisuus keskustella hetken muiden aikuisten kanssa, on koettu vahvistavan arjen voimavaroja. Vanhempien ja ammatillisen ohjaajan välisten keskustelujen sekä asiantuntijavierailujen ja niistä saatujen vinkkien myötä vanhemmuuteen ja lapsen kasvun ja kehityksen tukemiseen on saatu tukea.  Palautteiden perusteella toiminta koetaan varsin tärkeäksi, sen merkityksellisyyttä kuvaavat hyvin seuraavat perheiltä saadut suorat palautteet; merkitys arkeen: ”Piristää ja tuo vaihtelua, vierailijat/asiantuntijat myös harvinaisia muissa kerhoissa eli tuonut myös paljon tietoa ja uusia ajatuksia.” Opittuja taitoja: ” Lapsi on oppinut leikin sääntöjä. Itse olen tehnyt isoja ja pieniä oivalluksia vanhemmuudesta.”

Lisätietoja:

Marjukka Huhtala

PerhePesä tiimikoordinaattori

marjukka.huhtala[ät]mll.fi

p. 045-2644358

 

07.01.2019
Ajankohtaista

Nivalan kaupungin esi- ja perusopetuksen sekä lukion lv 2019-2020 työ- ja loma-ajat

2019 syyslukukausi (92 koulutyöpäivää)

Koulutyö alkaa pe 9.8.2019
Syysloma viikolla 43
Syyslukukausi päättyy la 21.12.2019

2020 kevätlukukausi (98 koulutyöpäivää)

Koulutyö alkaa ti 7.1.2020
Talviloma viikolla 10
Kevätlukukausi päättyy la 30.5.2020

 

Nivalan kaupunki
Kasvatus- ja koulutuspalvelut

07.01.2019
Ajankohtaista

 

 

ESIOPETUKSEEN ILMOITTAUTUMINEN LUKUVUONNA 2019 - 2020

 

Kaikilla kunnassa asuvilla v. 2013 syntyneillä lapsilla on velvollisuus osallistua maksuttomaan esiopetukseen joko koulun tai päiväkotien esiopetusryhmissä.

 

1. Niiden lasten esiopetus, joilla ei ole päivähoidon tarvetta, järjestetään Raitalan päiväkodissa (Peltotie 9) sekä koulujen esiopetusryhmissä. Lapsi ilmoitetaan esiopetukseen Nivalan kaupungin www-sivuilla olevan sähköisen ilmoittautumisen kautta (www.nivala.fi --> varhaiskasvatuksen sähköinen asiointi)  pe 25.1.2019 mennessä.

 

2. Niiden lasten esiopetus, joilla on päivähoidon tarve, järjestetään päiväkotien ryhmissä. Esiopetusta järjestetään Knuutinpuhdon, Peltopuiston, Vilkunan ja Nokelan (vuorohoito) päiväkodeissa.

 

Lapsi ilmoitetaan esiopetukseen päiväkotiin Nivalan kaupungin www-sivuilla olevan sähköisen ilmoittautumisen kautta (www.nivala.fi --> varhaiskasvatuksen sähköinen asiointi) pe 25.1.2019 mennessä.

 

Opetuslautakunta päättää lukuvuoden 2019–2020 esiopetuspaikat kevään 2019 aikana.

 

Esiopetuskuljetuksen hakeminen

Jos esiopetusta saavan lapsen matka kotoa esiopetukseen on yli kolme kilometriä, on lapselle mahdollista hakea kuljetusta. Kuljetus lukuvuodelle 2019 – 2020 tulee hakea ilmoittautumisen yhteydessä. Lomakkeita saa koulu- ja varhaiskasvatustoimistosta sekä Nivalan kaupungin nettisivuilta www.nivala.fi. Kuljetusta ei myönnetä lapsen tarvitessa päivähoitoa esiopetuksen lisäksi.

 

Esiopetuksesta lisätietoja antaa:

Varhaiskasvatusjohtaja Sari Suhonen puh. 040 344 7460

 

Tervetuloa esiopetukseen!

 

Nivalan kaupunki

Kasvatus- ja koulutuspalvelut

 

 

Tässä sama tiedote pdf-muodossa.

02.01.2019
Ajankohtaista

MLL:n satutunnit jatkuvat taas! Kevään satutunnit kirjastolla:

ke 9.1.,

ke 6.2.,

ke 3.4.

klo 10 - 10.45. Tervetuloa!

20.12.2018
Ajankohtaista

Uusi Yksityistielaki (560/2018) korvaa vanhan Lain yksityisistä teistä (358/1962) 1.1.2019.

 

Tielautakunnat lakkaavat

Tielautakuntien yksityistielain mukaiset tehtävät lakkaavat 31.12.2019. Tielautakunnat eivät kuitenkaan ota enää uusia yksityistielain mukaisia tehtäviä. Vuoden 2019 aikana saatetaan loppuun keskeneräisiä yksityistieasioita. Vuoden lopussa vielä kesken olevat asiat siirretään Maanmittauslaitokseen loppuunsaatettaviksi.

Tielautakunnille aiemmin kuuluneet yksityistielain mukaiset tehtävät siirtyvät pääasiassa Maanmittauslaitoksen hoidettavaksi. Lisäksi tiekuntien päätösvaltaa on laajennettu.

Yksityistietoimitusten suorittamisesta vastaa Maanmittauslaitos. Jos kunta toimii jollain alueella kiinteistörekisterinpitäjänä ja yksityistie sijoittuu kokonaan asemakaava-alueelle, yksityistietoimituksen suorittamisesta vastaa kunta.

Toimituskäsittely monipuolistuu

Yksityistietoimituksessa perustetaan uusi tarpeellinen tieoikeus ja olosuhteiden muuttuessa siirretään tai lakkautetaan vanha tieoikeus. Yksityistien yhteyteen voidaan perustaa myös oikeus venevalkamaa ja laituria, puutavaran varastoaluetta tai paikoitusaluetta varten. Tieoikeuksia koskevien päätösten lisäksi yksityistietoimituksissa tullaan uuden lain perusteella käsittelemään entistä enemmän tien pitoon, kustannuksiin ja korvauksiin liittyviä kysymyksiä. Yksityistietoimituksessa käsiteltävistä asioista on tarkemmin yksityistielain 6 luvussa. Toimituspäätökseen voi hakea muutosta maaoikeudelta.

Yksityistietoimitusta voi hakea tietä käyttävän kiinteistön omistaja, osaomistaja tai sellainen, joka tarvitsee tietä. Myös kunta voi hakea tietoimitusta.

Mikäli yksittäisen tieoikeuden haltija päättää luopua tarpeettomasta tieoikeudestaan, hän voi tehdä siitä ilmoituksen Maanmittauslaitokselle, jossa kiinteistörekisterinpitäjä poistaa tieoikeuden. Mikäli tieosakkaat ovat tehneet sopimuksen tiekunnan perustamisesta, lakkauttamisesta, tiekuntien yhdistämisestä tai jakamisesta, sopimus voidaan toteuttaa ja merkitä kiinteistötietojärjestelmään kiinteistörekisterinpitäjän päätöksellä.

Tiekunnan mahdollisuudet tienhoidon järjestämiseksi lisääntyvät

Tiekunnan mahdollisuus järjestellä yksityistien hallinto tiekunnassa paranee.

Tiekunnan osakkaat voivat perustaa tiekunnan tiehen, johon on perustettu jo kiinteistökohtainen tieoikeus. Olemassa olevaan tiekuntaan voidaan sopimuksesta liittää uusi tien osa, tiekunnat voivat päättää yhdistää tiekuntia. Tiekunta voi päättää jakaa tiekunnan useammaksi tai lakkauttaa tiekunnan tiestä osan. Tiekunta voi hyväksyä tiekuntaa koskevat säännöt. Astuakseen voimaan em. päätökset on merkittävä kiinteistötietojärjestelmään. Merkinnät tekee ilmoituksen perusteella Maanmittauslaitos. Samalla Maanmittauslaitos arkistoi tarpeelliset päätökset Maanmittauslaitoksen arkistoon.

Kuten aiemminkin, tiekunta voi ottaa uusia osakkaita tiekuntaan.

Tiekunnan hoitoelimenä voi olla toimitsija tai hoitokunta. Tien osakkaat voivat luovuttaa tiekunnan tehtävät tai pelkästään tienpidon myös ulkopuolisen toimijan hoidettavaksi.

Tiekunnan päätökseen voi hakea oikaisua tiekunnassa sekä muutosta moitekanteella käräjäoikeudessa, jonka tuomiopiirissä toimii maaoikeus. Lisäksi on mahdollista hakea yksityistietoimitusta.

Muiden viranomaisten rooli

Rakennusvalvontaviranomaiselle tulee uusia tehtäviä, jotka liittyvät rakennuksen, rakennelman tai kasvillisuuden poistamiseen tiealueen ulkopuolelta.

Kunta voi edelleen harkintansa mukaan avustaa tiekuntia. Valtion avustuksista päättää elinkeino -, liikenne- ja ympäristövirasto (ELY). Avustuksen kohteena olevalla tiellä tulee sallia myös muiden kuin tieosakkaiden liikenne.

Rekisterit

Lainvoimaiset tieoikeudet ja päätökset tiekunnista merkitään kiinteistörekisteriin, kiinteistörekisterikartalle ja yksityistierekisteriin, jotka ovat osa kiinteistötietojärjestelmää (KTJ).

Tieosakkaiden on huolehdittava siitä, että tien käytön rajoituksista, kuten painorajoituksista, puomista ja kiellosta liikennöidä, tehdään ilmoitus kansalliseen tie- ja katuverkon tietojärjestelmään osoitteeseen: info@digiroad.fi. sekä tien vastuuhenkilöstä yksityistierekisteriin, jota pitää Maanmittauslaitos.

Asiakaspalvelu

Maanmittauslaitos palvelee yksityistieasioissa. Viranomaisneuvonta on maksutonta. Aikaa vievät selvittelytyöt ovat maksullista palvelua.

Tiedusteluihin vastaa Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelu, yhteystiedot:

Yksityistietä koskevat toimitushakemukset toimitetaan jollain seuraavista yhteystiedoista:

Tiekuntien päätökset uusista vastuuhenkilöistä sekä tiekunnan päätös tiekunnan perustamisesta, tiekunnan tien uudesta ulottuvuudesta sekä säännöistä tehdään jollain seuraavista yhteystiedoista:

20.12.2018
Ajankohtaista
 
 
Road sign 910038 960 720
   

Ilmoitusvelvollisuuksia

Vuodenvaihteen jälkeen tiekuntien tulee ilmoittaa Maanmittauslaitoksen yksityistierekisteriin tiekuntansa yhteystiedot. Se tapahtuu MML:n kotisuvujen kautta erityisellä lomakkeella, joka löytyy mm. täältä.

Toinen ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia yksityisteitä. Yksityistielaki edellyttää, että tiekunnat ja myös järjestäytymättömät tiet toimittavat Digiroadiin tietoja liikenteen ja tien rajoituksista. Digiroad on Liikenneviraston (1.1.19 alkaen Väylävirasto) kansallinen tie- ja katutietojärjestelmä. Tietoja käyttävät mm. navigaattorifirmat, pelastustoimi sekä myös metsäteollisuuden ja maitokuljetusten reittisuunnittelijat. On siis hyvä, että myös yksityisteistä tiedot ovat kohdallaan.

Toimitettavia tietoja ovat; tiedot pysyvistä painorajoituksista sekä tiedot liikenteen kielloista ja rajoituksista (esim. moottoriajoneuvolla ajo kielletty) ml. mahdolliset lisäkilvet (esim. tonteille ajo sallittu). Lisäksi tulee toimittaa kopio kunnan suostumuksista em. merkkeihin. Tiedot tulee toimitaa myös tapauksessa, että tiellä ei ole mitään rajoituksia.

Tiedot Digiroadiin toimitetaan sähköpostitse info@digiroad.fi. Jossakin vaiheessa tullee sähköinen lomake Digiroad-sivulle, joka parhaiten löytyy googlaamalla ’digiroad’. Digiroadiin pääsee myös osoitteella www.liikennevirasto.fi/yksityistiet (1.1.19 alkaen www.vayla.fi/yksityistiet).

 
 
 
 
Kansi b
   

Uusi opas ilmestyy tammikuussa

Tiekuntaelämään opastava kirja Yksityisteiden hallinto 2019 on nyt edennyt taittovaiheeseen. Uuteen lakiin perustuva kirja painetaan tammikuun alkupuolella. Oppaaseen kootaan mukaan kaikki muutokset lainsäädännössä, jotka tapahtuvat ennen 1.1.2019.

Teoksen 1. kappale luovutetaan liikenne- ja viestintäministerille Helsingissä 31.1.2019. Kirjaa ryhdytään kuitenkin toimittamaan tilausjärjestyksessä heti, kun se tulee uunista ulos. Arviolta tammikuun puolivälin jälkeen. Kirjan esittely on täällä. Tilauksia otetaan nyt vastaan Tieyhdistyksen kotisivujen kautta täältä hintaan 35 euroa + postikulut. Sen voi tilata myös siinä yhteydessä, kun ilmoittautuu Alueellisille Yksityistiepäiville. Silloin kirjan saa mukaansa ko. tiepäivässä tapahtumahintaan 28 euroa.

 
 
 
 
Images
   

Avustusten saamisen perusteista

Yksityistie voi jatkossa saada yksityistielain mukaista avustusta kunnalta ja/tai valtiolta vain, jos tiellä on tiekunta. Valtion avustuksen osalta tässä ei ole mitään muutosta. ELY- ja Kemera-avustuksissa on jo nyt, että pitää olla tiekunta, mutta kunnan tuen osalta asia siis muuttuu. Ja kunta-avustuksen osalta kyse on siis siitä avustuksesta, jota jaetaan yksityistielain mukaan.

Valtion avustusta voi saada tienpitoon. Käytännössä avustusta jaetaan vain teiden ja siltojen parantamisiin sekä lossien käyttökustannuksiin. Tarkoittaa, että kunnossapitoon ei tukea saa, vaikka laki sen mahdollistaakin.

Tiekunta perustetaan MML:n yksityistietoimituksessa. Toinen vaihtoehto on, että perustamisen tekevät tien osakkaat itse tiekunnan perustamiskokouksessa. Sen voi kuka tahansa osakas kutsua niin kuin tiekunnan kokous kutsutaan. Perustamisesta on ilmoitettava MML:lle. Tiekunta syntyy vasta, kun perustaminen on kirjattu MML:n yksityistierekisteriin.