UKRAINA-INFO (Інформація для Українців)

Ajankohtaista

Tekstiä ukrainaksi
Ukraina

Відбувається цього тижня / Marrasvalakioiden ohjelma ukrainaksi

23.11.2022
Середа 23.11. 10.00–12.30 Сімейне кафе Асоціації «Нівала» MLL (дозволено виготовити світло Lue lisää
Ukraina

Suomi-Ukraina konsertti

12.09.2022
Suomi-Ukraina konsertti 28.11. klo 18:00 alk. Kyösti Kallion koulun salissa. Vapaa pääsy! Ihana Lue lisää
Події в серпні
Ukraina

Події в серпні

02.08.2022
Ср 3.08. 13.-15.00 Захід на ринку для людей похилого віку (площа в центрі) Ср 3.08. o 18.00 Літній Lue lisää
nuotiopaikka
Ukraina

Ukrainalaisten päivä

01.08.2022
День українців 21.08.22. 13.00–17.00 Рейсярві, Loma-Saarinen Безкоштовний захід для українців З Lue lisää
etäopiskelija
Ukraina

Oнлайн курс фінської мови!!Безкоштовно!

27.06.2022
Oнлайн курс фінської мови!!Безкоштовно! 4.07.22-12.08.22 Навчання проходить у програмі Teams.  Для Lue lisää
Teaching
Ukraina

Курси фінської мови в Нівала в червні та в серпні

06.06.2022
Вчитель: Ірина Карвонен Місце: Кертула, клас 2 (Toritie 15, 85500 Нівала) Час: вівторок і четвер 17 Lue lisää

(українською нижче)

Ukrainan sotatilanne on aiheuttanut paljon huolta ja murhetta. Olemme koonneet tähän tietoa tällä hetkellä voimassa olevista ohjeista ja mahdollisista palvelunumeroista. Lisäksi olemme myös koonneet tietoa saapuneille turvapaikanhakijoille kaupungin palveluista.

Ohjeita Ukrainasta Suomeen saapuville

Maahanmuuttoviraston laatimat toimintaohjeet Ukrainan kansalaiselle, joka saapuu Venäjän hyökkäyksen takia Suomeen

Maahanmuuttovirasto pyytää ilmoittamaan Ukrainasta vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista.
Ilmoita Ukrainasta saapuvien kuljetuksista Maahanmuuttovirastolle ennakkoon

Poikkeustilanne voi aiheuttaa ahdistusta ja huolta

On ymmärrettävää, että poikkeustilanne voi aiheuttaa huolta ja ahdistuneisuutta. Sota ja hätä voi herättää vanhemmissa ikäryhmissä muistoja sota-ajoista, mutta tavoittavat myös kaikenikäisiä lapsia ja nuoria niin median, somen, kavereiden kanssa juttelun kuin aikuisten keskustelujen kautta. Vanhempana on tärkeää kuunnella nuorta herkällä korvalla, pitää kiinni arjen rutiineista ja pitää yllä toivoa.

Valtakunnalliset kriisipuhelinnumerot ja nettisivut auttavat kriisienkin aikana

Mieli ry:n kriisipuhelin: 09 2525 0111

Sekasin-chat 12-29-vuotiaille

Punainen risti: Näin autat lasta ja nuorta kriisitilanteessa

Pelastakaa Lapset ry: Lapset ja kriisin kohtaaminen

MLL: Lapsi uutistulvassa

Mieli ry: Mitä voin tehdä, jos puheet sodasta huolestuttavat?

Punainen risti: Tukea vaikeaan tilanteeseen

Tietoa avuntarjoajille Ukrainan kriisistä

Suomen Punainen Risti on perustanut Maahanmuuttoviraston pyynnöstä valtakunnallisen infopisteen avuntarjoajille, joka kokoaa tietoa tarjolla olevasta avusta ja välittää sitä eteenpäin avun koordinoimista varten.

Linkki Punaisen Ristin infopisteeseen

Miten voin yksityishenkilönä tai yrityksenä auttaa?

Esimerkiksi Suomen Punainen Risti, Kirkon ulkomaanapu ja YK:n lastenjärjestö Unicef sekä Lääkärit ilman Rajoja ovat tunnettuja, luotettavia tahoja, joiden kautta voi tukea sodassa olevaa maata. Ensisijaisesti järjestöissä toivotaan rahallista tukea, joka voidaan täsmällisesti kanavoida apua tarvitseville tai tiettyihin tarvikkeisiin. Jotkut järjestöt ovat käynnistäneet lipaskeräyksiä, ja heille voi lahjoittaa aikaa toimimalla lipaskerääjänä. Järjestöjen vapaaehtoisrekistereihin voi ilmoittautua avunantajaksi tulevia tarpeita varten.

Parhaiten apu menee perille eri järjestöjen tai esimerkiksi seurakuntien kautta.

Vastuullinen Lahjoittaminen ry on listannut verkkosivuilleen tarkastuslistan, jonka voi käydä läpi, kun miettii lahjoitusta ja sen kohdetta. Järjestö kehottaa esimerkiksi tarkastamaan, että nämä kohdat ovat kunnossa ennen lahjoituksen tekemistä:

  • Onko keräystaholla www-sivusto ja tuntuuko sivuilla kerrottu tieto uskottavalta?
  • Onko keräystaholla yhteyshenkilö, joka voi antaa lisätietoja keräyksestä ja yhteisön toiminnasta?
  • Onko keräystahon antama tieto avointa ja luotettavaa? Onko mahdollista esimerkiksi saada yhteisön vuosikertomus?

Jos keräystahossa on jotain epäilyttävää tai epäselvää, Vala ry kehottaa, että silloin lahjoitusta ei kannata tehdä.

Poliisin ajankohtaisesta rahankeruulistasta voi myös tarkastaa, onko keräävällä taholla olemassa voimassa oleva rahankeruulupa.


Tietoa palveluista Ukrainasta paenneille

Suomen Maahanmuuttovirasto Migrin verkkosivuilta saa ohjeita ja neuvoja siitä, kuinka on hyvä toimia vieraaseen maahan tullessa. Tietoja on sekä suomeksi että englanniksi. Sivuilla myös neuvoja Ukrainan tilanteeseen liittyen muun muassa turvapaikanhausta ja oleskeluluvasta.

Toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen

https://migri.fi/toimintaohjeet-ukrainasta-paenneille

 

Ohjeet ukrainaksi:

я повинен робити прибувши з України до Фінляндії

https://migri.fi/toimintaohjeet-ukrainasta-paenneille/ukr

 

Тимчасовий захист для тих, хто утік від війни в Україні

https://migri.fi/tilapainen-suojelu/ukr

 

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Ukrainalaisia ja Ukrainasta sotatoimia paenneita henkilöitä voi saapua Suomeen erilaisilla maahantulostatuksilla. Oikeus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin määräytyy sillä perusteella, millä statuksella henkilö oleskelee Suomessa.

Jokaisella on oikeus saada kiireellistä hoitoa julkisessa terveydenhuollossa riippumatta siitä, mistä maasta on tullut Suomeen tai minkä maan kansalainen on. Näissä tapauksissa asiakkaan täytyy kuitenkin maksaa hoidon kustannukset itse.

Turvapaikanhakija sekä tilapäisen suojelun nojalla oleskeluluvan saanut henkilö saa terveydenhuollon palvelut vastaanottokeskuksen kautta.

Oikeus käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja Suomessa perustuu yleensä kotikuntaan. Kun henkilöllä on kotikunta, hän saa kaikki julkisen terveydenhuollon palvelut kotikuntalaisen asiakasmaksulla. Sillä ei ole merkitystä, mistä maasta asiakas on tullut Suomeen tai minkä maan kansalainen hän on. Myös työskentely Suomessa tuo oikeuden julkisen terveydenhuollon palveluihin.

Ukrainasta tulleet henkilöt ohjataan hakemaan turvapaikkaa Suomesta vain, jos siihen on ilmeinen ja perusteltu syy. Turvapaikanhakijoilla on oikeus välttämättömiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, joiden järjestämisestä vastaa vastaanottokeskus.

Suomessa vakituisesti asuvalla ukrainalaisella on oikeus asumisperustaisiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin kuten kaikilla kuntalaisilla.

 

Varhaiskasvatus ja opetus

Varhaiskasvatusta järjestetään päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa. Varhaiskasvatus on maksutonta. Turvapaikanhakijalle tai tilapäistä suojelua tarvitseville esiopetusikäiselle (v. 2015 syntyneet) järjestetään esiopetukseen valmistavaan opetusta päiväkotien ryhmissä. Valmistavan esiopetuksen aloittamisesta ja ryhmään sijoittamisesta käydään keskustelu huoltajien kanssa.

Hakemukset ja lisätiedustelut Varhaiskasvatusjohtaja Sari Suhonen p. 040 344 7460.

Lapsen saapuessa järjestetään tulohaastattelu, jossa kartoitetaan oppilaan tilanne. Oppilaan perusopetus järjestetään Kyösti Kallion koululla tai Niva-Kaijan koululla joko valmistavassa luokassa tai yleisopetuksen ryhmässä. Oppilaalla on oikeus oppilashuollon palveluihin ja tukitoimiin. Valmistava opetuksen tavoitteena on ensisijaisesti arkikielen omaksuminen ja suomalaisen kulttuuriin tutustuminen ennen varsinaiseen opetukseen siirtymistä.

Tilapäisen suojelun piirissä olevat lapset eivät ole oppivelvollisia, koska heillä ei ole kotikuntalain mukaista kotikuntaa. Opiskelu voi jatkua esim. Ukrainan opetusministeriön järjestämänä etäopetuksena eikä kouluun ole pakko tulla. Toivomme kuitenkin, että lapset tulevat kouluumme. Esi- ja perusopetus Suomessa on maksuton ja lapsi saa ilmaiset oppimateriaalit, oppilashuollon palvelut ja kouluruoan. Lisätiedustelut: Sivistysjohtaja Riitta Viitakangas p. 040 3447 311, Kyösti Kallion koulun rehtori Marjo Kiviniemi p. 040 3447 379 ja Niva-Kaijan koulun rehtori Toni Kainu p. 040 3447 488.

Toisen asteen yleissivistävää koulutusta Nivalassa järjestää Nivalan lukio ja ammattista koulutusta Jedu Nivalan yksikkö. Maahanmuuttajilla on vapaa hakeutumisoikeus. Tutkintoon valmentavaa opetusta järjestävät Jedu Nivalan yksikkö ja Raudaskylän Opisto. Raudaskylän Kristillinen Opisto tarjoaa maahanmuuttajille aikuisten perusopetusta, jota on mahdollista suorittaa myös kotoutumiskoulutukseen rinnastettavana omaehtoisena koulutuksena.

Lisätiedot Jedu Nivalan yksikkö p. 040 1428 600, Nivalan lukio p. 040 3447 392, Raudaskylän Kristillinen Opisto p. 08 4276 200

 

Työllistyminen

EU-maat ovat päättäneet myöntää Ukrainasta sotaa pakeneville tilapäistä suojelua. Voit hakea tilapäistä suojelua ottamalla yhteyttä poliisiin tai rajaviranomaisiin, kun saavut maahan. Sinulla on oikeus tehdä Suomessa töitä heti, kun olet hakenut tilapäistä suojelua. Saat toimia myös yksityisenä elinkeinonharjoittajana.

Olet voinut saada oleskeluluvan myös muulla perusteella. Tällöin työnteko-oikeutesi riippuu siitä, millainen lupasi on. Voit oleskella Suomessa 90 päivää myös ilman viisumia, jos saavut Schengen-alueelta ja sinulla on biometrinen passi. Tällöin työnteko-oikeutesi on kuitenkin tiukasti rajattu. 

Tilapäistä suojelua hakevat ja saavat ovat Suomessa oikeutettuja vastaanottorahaan, joka turvaa välttämättömän toimeentulon. Vastaanottoraha haetaan vastaanottokeskuksesta. Vastaanottoraha myönnetään kuitenkin vain, jos et voi saada toimeentuloa esimerkiksi ansiotyöllä.

Työskentely Suomessa -esitteet monella eri kielellä:

https://tem.fi/tyoskentely-suomessa

 

Majoitus

Turvapaikanhakijoiden tai väliaikaisen suojelun piiriin kuuluvien henkilöiden majoittamisesta vastaa Suomen maahanmuuttovirasto Migri ja vastaanottokeskukset. Saapujan on rekisteröidyttävä poliisiviranomaisen kautta. Osa Ukrainasta tulevista saattaa majoittua sukulaisten ja ystävien luona ilman minkään virallisen tahon apua. Passin kanssa matkustavilla on vapaa oikeus oleskella Suomessa 3 kuukautta ilman viisumia. Tilapäisen suojelun piirissä oleville voidaan tarjota kuntamallin mukaista majoitusta yhteistyössä vastaanottokeskuksen kanssa.

Nivalan Vuokrakodit Oy tarjoaa vuokra-asumista, johon hakeudutaan normaalisti täyttämällä asuntohakemus.

Yhteystiedot:

Nivalan Vuokrakodit Oy

044 0457 430

asiakaspalveluatvuokrakodit.fi

arkisin klo 10.00–15.00

 

Useat yksityishenkilöt tarjoavat myös majoitusta. Kaupunki ei valitettavasti pysty kuitenkaan näitä välittämään tai koordinoimaan keskitetysti.


Інформація про послуги Нівали для тих, хто прибув з України.

Веб-сайт фінської імміграційної служби Migri містить інструкції та поради щодо того, як правильно діяти при в’їзді в іноземну країну. Інформація доступна як фінською, так і англійською мовами. На веб-сайті також надаються поради щодо ситуації в Україні, у тому числі щодо надання притулку та виду на проживання.

Інструкція по прибуттю з України до Фінляндії

https://migri.fi/toimintaohjeet-ukrainasta-paenneille

Інструкція українською мовою:

Що я повинен робити, прибувши з України до Фінляндії

https://migri.fi/toimintaohjeet-ukrainasta-paenneille/ukr

Тимчасовий захист для тих, хто утік від війни в Україні

https://migri.fi/tilapainen-suojelu/ukr

Соціальні та медичні послуги

Українці та люди, які втекли від війни в Україні, можуть в‘їхати у Фінляндію з різним імміграційним статусом. Право на соціальні та медичні послуги визначається залежно від того, на підставі якого статусу людина перебуває у Фінляндії.

Кожен має право на отримання невідкладної допомоги в системі охорони здоров’я незалежно від того, з якої країни ти прибув до Фінляндії або громадянином якої країни є. У цих випадках клієнт повинен самостійно оплатити вартість лікування.

Шукачу притулку та особі, якій надано посвідку на проживання на основі тимчасового захисту, надаються медичні послуги через приймальний пункт.

Право на користування державними медичними послугами у Фінляндії, як правило, залежить від муніципалітету проживання. Якщо у людини є місцевий муніципалітет, вона отримує всі послуги з охорони здоров’я за рахунок муніципалітету проживання. При цьому немає значення, з якої країни клієнт прибув до Фінляндії або громадянином якої країни є. Також робота у Фінляндії приносить право на охорону здоров’я.

Особи з України можуть шукати притулку у Фінляндії якщо для цього є очевидна і поважна причина. Шукачі притулку мають право на необхідні соціальні та медичні послуги, які надає приймальний центр.

Українець, який постійно проживає у Фінляндії, має право на житлові соціальні та медичні послуги, як і всі місцеві жителі.

 

Дошкільне виховання та навчання

Дошкільна освіта здійснюється в дитячих садках та сімейних дитячих садках. Дошкільна освіта є безкоштовною. Для шукачів притулку або тих, хто потребує тимчасового захисту,

дошкільна освіта для дітей (з 2015 року народження) організовується в групах дитячих садках. Початок дошкільної освіти та розміщення в групі обговорюється з вихователями.

Заявки та додаткова інформація:

Сарі Сухонен, директор дошкільної освіти, тел. 040 344 7460.

Коли дитина приходить, організовується співбесіда, яка відображає ситуацію учня. Основна освіта школярів організовується в школі Kyösti Kallio або в Niva-Kaija в підготовчому класі або загальній групі. Учень має право на послуги з догляду за учнями та заходи підтримки. Метою підготовчого навчання є передусім вивчення повсякденної мови та знайомство з фінською культурою перед фактичним переходом до освіти.

Діти, які перебувають під тимчасовим захистом, не зобов’язані відвідувати школу, оскільки не мають місцевий муніципалітет відповідно до закону про місцеве самоврядування. Навчання можна продовжувати, наприклад, дистанційно (організованим Міністерством освіти України), не йдучи до школи. Проте ми сподіваємось, що діти ходитимуть у нашу школу. Дошкільна та базова освіта у Фінляндії є безкоштовною, а дитина отримує безкоштовно навчальні матеріали, послуги з догляду за учнями та шкільне харчування. Додаткова інформація:

директор з освіти, Ріітта Віітакангас, тел. 040 3447311,

директор школи Kyösti Kallio­, Марйо Ківініемі, тел. 040 3447379,

директор школи Niva-Kaija, Тоні Кайну, тел. 040 3447488.

Середню освіту в Нівала організовують Нівальська середня школа та професійно-технічне училище, навчальний підрозділ Jedu Nivala. Іммігранти мають право подати заявку. Підготовчу освіту для отримання ступеня організовують підрозділ Jedu Nivala та коледж в Раудаскюля. Християнський коледж Раудаскюля пропонує іммігрантам базове навчання для дорослих, яке також може надаватись як добровільна освіта, еквівалентна інтеграційній.

Додаткова інформація: підрозділ Jedu Nivala, тел. 040 1428600,

Нівальська середня школа, тел. 0403447392,

Християнський коледж Раудаскюля, тел. 08 4276200.

 

Працевлаштування

Країни ЄС вирішили надати тимчасовий захист тим, хто тікає від війни в Україні. Ти можеш подати заявку на тимчасовий захист, звернувшись до поліції або прикордонних органів, коли ти прибув у країну. Ви маєте право працювати у Фінляндії відразу, як подали заяву про тимчасовий захист. Ви теж маєте право працювати як приватний підприємець.

Ви можете отримати  посвідку на проживання і на інших підставах. У цьому випадку ваше право на працю залежить від того, яка у вас віза. Ви також можете перебувати у Фінляндії 90 днів без візи, якщо ви прибуваєте з Шенгенської зони і у вас є біометричний паспорт. У цьому випадку ваше право на працю суворо обмежене.

Заявники та одержувачі тимчасового захисту мають право на отримання допомоги у Фінляндії, яка забезпечує необхідні засоби для існування. Допомога отримується у приймальному центрі. Однак допомога надається лише в тому випадку, якщо ви, наприклад, не можете заробляти на життя, наприклад, оплачуваною роботою.

Робота у Фінляндії-брошури різними мовами:

https://tem.fi/tyoskentely-suomessa

 

Проживання

Міграційна служба Фінляндії та приймальні центри відповідають за розміщення шукачів притулку або осіб, на яких поширюється тимчасовий захист. Особа, яка прибуває, має зареєструватись в поліції. Частина українців, що прибули, може проживати у родичів чи друзів вдома без допомоги будь-якого посадового органу. Туристи з паспортом мають право безкоштовно перебувати у Фінляндії протягом 3 місяців без візи.

Nivalan Vuokrakodit Oy пропонує оренду житла, на що зазвичай подається шляхом заповнення заяви на житло.

Контактна інформація:

Nivalan Vuokrakodit Oy

044 0457430

asiakaspalveluatvuokrakodit.fi

будні 10-15

Декілька приватних осіб також пропонують житло. На жаль, місто не може стверджувати чи координувати їх централізовано.

 

 

 

 

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa? Voit olla yhteydessä kaupungin Ukraina-koordinaattoriin sähköpostitse kateryna.brytiukatnivala.fi tai soittamalla ma-pe 8–16 välisenä aikana p. 040 344 7212.