Tiedotus koskien suoritettavia malminetsintätutkimuksia

Tänä syksynä Rio Tinto ja SkyTEM suorittavat geofysikaalista lentomittausta Nivalassa, Ylivieskassa ja Sievissä alla näkyvän kartan osoittamalla alueella.

Kartta. Tutkimusalue näky punaisena ja kunnanrajat mustina

 

Tutkimuksen tavoitteena on kerätä tietoa kallioperän ominaisuuksista. Käytettävä menetelmä ei ole luonnolle haitallinen. Lentomittauksessa käytetään helikopteria, joka tiedonkeruun ajan lentää edestakaisin niin, että kahden lentolinjan välinen etäisyys on noin 100 metriä. Helikopteri lentää noin 75 metrin korkeudella ja käytettävä mittauskalusto roikkuu helikopterista ollen noin 50 metrin korkeudella. Helikopteri aiheuttaa tilapäistä, lyhytaikaista melua mutta asutuksen yllä lentämistä vältetään.

 

Tutkimukset on suunniteltu toteutettavaksi seuraavasti:

20-21.9: Alkuvalmistelut, jolloin mittauskalustoa testataan

22.9-13.10: Helikopterilla suoritettavaa lentomittausta, enintään 6 tuntia/päivä valoisaan aikaan.

Esimerkiksi sääolosuhteet saattavat aiheuttaa muutoksia suunniteltuun aikatauluun. Sään ollessa huono lentoja ei suoriteta, jolloin tutkimuksen päättymisajankohta voi lykkääntyä.

Helikopterin tukiasema sijaitsee Haapaperällä. Jos olet kiinnostunut oppimaan enemmän käytettävästä menetelmästä ja varusteista voitte lähestyä meitä sähköpostitse tai puhelimitse.

Sekä Rio Tintolle että Skytemille on tärkeä toimia vastuullisesti. Tiedostamme vallitsevaa covid-19 tilannetta ja varmistaaksemme sekä tutkimustiimimme että paikallisen väen turvallisuutta, olemme päättäneet toistaiseksi olla järjestämättä maastotapaamisia. Kyseessä on ennennäkemätön tilanne. Noudatamme tiukasti omavalvontaa mahdollisten oireiden tunnistamiseksi. Käytössämme on tehostettuja hygieniakäytäntöjä ja pidämme turvaväliä kanssaihmisiimme suositusten mukaisesti. Seuraamme aktiivisesti hallituksen suosituksia ja muutamme tarvittaessa terveys- ja turvallisuusvarotoimia tilanteen kehittyessä.

Tiedottaminen ja kommunikointi paikallisen yhteisön kanssa on tärkeä osa työtämme. Vastaanotamme mielellämme kysymyksiä ja kommentteja tutkimuksiimme liittyen. Yhteystietomme löytyvät alla.

 

Ystävällisin terveisin, 

 

Robin Chant 

Projektipäällikkö 

Rio Tinto Exploration 

 

Jens Rönnqvist 

Yhteisösuhteet 

Scandinavian GeoPool 

Puhelin: 050 33 77 116 

Sposti: RTXFinlandInfo@riotinto.com

Päiväys: 
18.09.2020
16.10.2020
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta voi hakea harkinnanvaraista avustusta seuraaviin tarkoituksiin:
15.10.2020
Nivalan kaupungin tekninen toimi pyytää vuositarjouksia alan yrityksiltä vuoden 2021 tehtävistä rakennus- ja kunnossapitotöistä; kirvesmi
14.10.2020
NIVALAN KYLÄILTA
09.10.2020
Tiekkö-kirjastot, Kiri-kirjastot ja Reisjärven kunnankirjasto yhdistyvät keväällä 2021 Joki-kirjastoiksi.
07.10.2020
PerhePesä Nivala tiedote
05.10.2020
Esko Vanhala Sanoista viis -näyttely kirjaston aulassa 5.-28.10.2020 Avoinna kirjaston aukioloaikoina.